
Gayrimenkul değerleme, bir gayrimenkulün, gayrimenkul projesinin ya da gayrimenkule bağlı hak ve faydaların değerleme günündeki olası değerinin, bağımsız, tarafsız ve objektif ölçütlere ve verilere dayanarak belirlenmesidir. Söz konusu değerleme, finans matematiği, tapu mevzuatı, inşaat projeleri ve genel ekonomik konjonktür hakkında detaylı bilgiye sahip gayrimenkul değerleme uzmanları tarafından yapılmaktadır.
Değerleme: Herhangi bir kısıtlayıcı etki ve baskı olmaksızın ve alıcının tam olarak bilgilendirildiği bir ortamda, gayrimenkul üzerindeki hakların makul bir süre pazarda kalmak koşuluyla satılabileceği en yüksek peşin satış değerinin tespiti çalışması olacaktır. Gayrimenkulün pazar değeri tespitinde; emsal karşılaştırma, maliyet ve gelir kapitalizasyonu yöntemleri kullanılır.
Emsal karşılaştırma yaklaşımında; geliştirilmemiş ve/veya geliştirilmiş gayrimenkulün değerini saptamak için mevcut pazar bilgilerinden yararlanılır.
Maliyet yaklaşımında; geliştirmenin amortize edilmiş yeni maliyetinin arsa değerine eklenmesi suretiyle mülk değeri takdir edilir.
Gelir kapitalizasyonu yaklaşımında; mülkün getireceği gelir, boş kalma, tahsilat kayıpları ve işletme giderleri işletme dönemi için analiz edilir.
Geliştirme yaklaşımında ise, arsa üzerinde mevcut imar durumu dâhilinde potansiyel geliştirme ile ilgili tahminler yer alır.